biramnovupriliku.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Zašto učiti strani jezik?!

Prednosti učenja stranog jezika u bilo kojoj životnoj dobi brojne su: povećanje veličine mozga, poboljšanje pamćenja, borba protiv demencije, jačanje pažnje i mnoge, mnoge druge.


1. Učenje stranog jezika utječe na rast mozga

Prema novijim istraživanjima koje su proveli švedski znanstvenici, učenje stranih jezika doslovno utječe na rast mozga. Do tog su zaključka došli mjereći mozgove grupe studenata Prevoditeljske akademije prije i poslije intenzivnog, svakodnevnog osmosatnog učenja njima dotad potpuno nepoznatih jezika – arapskog, ruskog, kineskog.

S druge strane, proučavali su i skupinu studenata medicine koji su istim tempom i intenzitetom učili druge sadržaje, nevezane uz učenje stranih jezika.

Prije i poslije eksperimenta izvršili su na studentima magnetne rezonance i došli do fascinantnog otkrića: struktura mozga studenata medicine ostala je nepromijenjena, dok su se određeni dijelovi mozga studenata stranih jezika doslovno povećali! Povećali su se hipokampus i određena područja moždanog korteksa i to proporcionalno s ostvarenim rezultatima i količinom uloženog truda. (Johan Mårtensson i dr. 2012.)


2. Učenjem stranog jezika protiv demencije

Dvojezičnost odgađa Alzhimerovu bolest za pet godina kod osoba kod kojih postoji predispozicija za razvoj te bolesti. (Craik i dr., 2010 ).

Čini se nevjerojatnim, ali istraživanja koja se još uvijek provode, potvrđuju taj rezultat. Dakle, ova istraživanja dokazuju nešto nevjerojatno: učenje stranog jezika ima mnogo jači učinak na demenciju od bilo kojeg drugog rješenja, čak i od najnovijih farmaceutskih proizvoda.

3. Učenjem stranog jezika bolje razlikujemo zvukove

Učenje stranog jezika jača naše auditivne sposobnosti, a mozak se mora naprezati kako bi razlikovao razne zvukve. Upravo učenjem stranih jezika mozak vježba bolje razlikovati ono što dopire kroz uši. (Krizman i dr., 2012 ).

4. Učenjem stranog jezika razvijamo senzibilitet za razne jezike

Djeca koja rastu u dvojezičnim obiteljima razlikuju jezike koje prije nisu nikada ni čuli (Werker & Sebastian-Galles, 2011). Izloženost zvukovima različitih jezika, npr. španjolskog i katalonskog, pomaže djeci razlikovati engleski i francuski.

5. Učenjem stranog jezika poboljšavamo pamćenje

Djeca koja su odrasla u dvojezičnom okruženju imaju jaču radnu memoriju u odnosu na djecu koja su rasla uz samo jedan jezik ( Morales i dr., 2013 ). To znači da djeca koja od malena uče strani jezik imaju razvijenije sposobnosti računanja, čitanja i mnogih drugih vještina.

6. Učenjem novog jezika do multitaskinga

Dvojezične osobe brže i manje stresno prelaze s jednog zadatka na drugi. Pokazuju također jaču kognitivnu fleksibilnost i lakše se prilagođavaju nepredviđenim okolnostima. (Chaterine de Lange, 2012)

7. Veća koncentracija

Dvojezične osobe bolje vladaju svojom koncentracijom i često su u stanju ograničiti distrakcije. ( Bialystok & Craik, 2010 ).

8. Udvostručiti aktivacju mozga

Kognitivne se sposobnosti, poput koncentracije i multitaskinga, kod dvojezičnih osoba razvijaju zato što su kod njih aktivna dva jezika i te osobe moraju istovremeno i kontinuirano razmišljati koje pojmove i riječi koristiti ( Francis, 1999). Ta neprestana analiza jezične ispravnosti donosi mentalne dobrobiti.

9. Učenje stranog jezika mijenja pogled na svijet

Učenjem stranog jezika možemo doslovno promijeniti naš pogled na svijet. Učenjem japanskog jezika, primjerice, u kojem postoji nekoliko pojmova za svijetloplavu i tamnoplavu boju, naš mozak može percepirati boju na različite načine ( Athanasopoulos i dr., 2010).

10. Poboljšavamo materinski jezik

Budući da učenje stranog jezika skreće pažnju na apstraktna pravila i jezične strukture, koristi od toga ima i materinski jezik.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda